fredag, mars 24, 2006

Klassiska mail 4: Folke Ryden får utlösning

Detta mailet fick vi inget svar på. Tråkigt. Vi har inte heller fått något stöd till våra filmer av SVT sedan dess.


From : martinjern2@hotmail.com
Sent : Thursday, February 6, 2003 2:29 PM
To : dokumentarfilm@svt.se
Subject : Folke och Ingemar

Att Folke Rydén i sitt reportage "Det sista ö-rådet", plagierar sitt inslag om Robinson-Robban från vår dokumentärfilm ”Generation: Robinson” förvånar oss inte ett dugg. Vi förvånades inte ens när SVT gick ut med att det var Folke Rydén som skulle göra filmen och inte någon ur dokusåpa generationen. Inte Tarik Saleh, inte Othman Karim, inte Cecilia Neant-Falk, inte Astrid Askberger, inte Jeppe Andersson, inte vi, som gjorde en kritisk film om dokusåpor redan 2000.

För detta sammanfattar alla våra farhågor om urålderliga reportagegubbar (som får utlösning av att höra sin egen röst på DAT-band) på Sverige Television. Det var precis därför vi inte ville ha med vårt material i Folkes film. För att vi visste att det var precis såhär den skulle se ut. Arkiv, arkiv, arkiv, 200 talking heads intervjuer, inklippsbilder och noll innehåll. Och vår respekt för SVT är lika med noll. Ni är armchairfilmare som kollar igenom arkiv och skriver voice-overs. Och att Folke inte vill moralisera sig över Robinson har väl bara med att göra att han inte har någon kunskap om konsekvenserna av sådana. Han vet väl ingenting om hur ungdomar fylls av otillräcklighet, förvirring och brist på empati av att numera nästan bara uppleva sekundära tevesituationer. Det är tragiskt. Och vi ville inte sammanlänkas med Folkes ”kritiska film” mot Expedition: Robinson vars syfte blir att sammanfatta SVT’s mod att sända programmet och komma med ”scoopet” att 7 av 10 medverkade minsann har skadat sig under inspelningarna. Och så gaggas det på om 15 minutes of fame som det snackades om redan på 70-talet… Kom med nått nytt, för vem fan bryr sig? Fatta att det är pinsamt för oss att linkas samman med den här sörjan!

Vi fattar inte vem Folke tror att han är, som tror han kan göra såhär. Han ber om lov att få använda delar av vår film ”Generation: Robinson” – får ett nej – och gör det ändå. Och du kallar dig journalist, din jävla hycklare! Och vi tycker synd om den svenska dokumentärfilmen, eftersom det kommer att dröja ytterligare 10-20 år innan en ny generation dokumentärfilmare kommer få chansen att ta över efter er, och sätta begreppen på plats.

Vi antar att ni som vanligt har garderat er mot eventuella anmälningar genom att inte kopiera utan plagiera material från vår film, men vi tycker ändå att det är värt att gå vidare med detta till medier och granskningsnämnden, just för att ni tror att ni ska komma undan. Det här är liksom inte första gången.

Tack som fan, Folke! Och tack Ingemar! Snyggt jobbat!

Vi ses i nästa dokumentär.

Martin Jern och Emil Larsson

2 Comments:

Blogger Linus said...

När får vi se nästa dokumentär?

lördag, 25 mars, 2006  
Anonymous Anonym said...

superdassig blogg ju, va fan händer uppe i stocken egentligen?

tisdag, 18 april, 2006  

Skicka en kommentar

<< Home