måndag, januari 15, 2007

slarvigt, men jag är så trött, skitsamma

En labil och krisande filmregissör är tillbaka på banan igen. På jobbet i alla fall. Han har inte tappat det. Inte än. Men okej:
Filminstitutets nya direktiv börjar tydliggöras. Det handlar inte bara om att det ska göras färre filmer från sfi’s sida, utan också att dom ska göras av ”erfarna produktionsbolag, manusförfattare och regissörer”. En något luddig definition, men inga nya aktörer på marknaden alltså, och de små ska slås ut (eller det blir ju den omedelbara konsekvensen). SF, Memfis, Sonet och Filmlance etc jublar. Dansk skalle har i a f tre producerade långfilmer på tre år så det ska gå bra att köra på för oss.

När det gäller satsningen på nya förmågor (fem filmer per år) så är det luddigare. Jag antar att det är samma projekt som Film i väst gick ut med innan jul, tillsammans med Filmpool nord och SVT. Alltså den nya novellfilmssatstningen som kommer vara långfilmer istället. Det är smart, tror jag. Finns ingen marknad för kortfilm, är för svårt att distribuera. Men frågan är hur det kommer fungera, eftersom man bara ska satsa på erfarna produktionsbolag. Så som jag förstod det är ska maxbudgeten ligga på 11 miljoner (30% måste komma från bolaget, resten fullfinansiseras av samproducenterna), vilket är alldeles för högt för ett sådant projekt. Om producenten väl fått maxbeloppet 8 miljoner av sfi, svt och filmpoolen (vilket ALLA kommer vilja) kommer hon/han vilja ha mer och debutantprojektet kommer att bli mastodontprojektet. Har svårt att se hur independentfilmer ska kunna växa ur ett samarbete med dom tyngsta byråkraterna i landet. Märkligt är också att film i skåne inte blivit tillfrågade. Således inga skånska debutanter det kommande året på långfilmsfronten eller? Känns faktiskt mest som ett fett trollywood intiativ, med lillebror i norr med handen i pyjamaslinningen. Sfi och svt är med för att dom inte vet hur man hittar förmågor själva.

”Fem långfilmer ska utvecklas och produceras under ett gemensamt internationellt synligt koncept. Filmerna ska ha hög profil, tydligt berättaruniversum, starka historier som är fast förankrade i vår samtid och som berättas med en personlig röst. Konceptet bygger på lust – en lust att producera alternativt, snabbare, enklare samt att kommunicera med en publik. Filmerna ska garanteras en slagkraftig marknadsföring och distribueras både nationellt och internationellt.”

Äh shit det här med debutantprojektet alltså, så jävla fishy satsning.lite B dansk koncept kopia. alltså det här med koncept... kom inte babylonsjukan är ett sånt, men sen blev det inga mer? nordisk film tror jag det var. nä, något i texten ovan ger mig kalla kårar. det är nån slags falkenberghybris. att "hitta the shit". Dom kommer ju fega ur. Var ska den personliga rösten komma ifrån och lusten? från en härlig chef på svt? Och på vilket sätt ska den produceras alternativt och snabbare med en likadan budget som vanligt? Vi (sorgenfri) frågade runt lite bland the hot shit new directors, efter intresset att göra billigare långfilm strax efter Fjorton suger, men ingen ville. Nästan alla ville ha det vanliga, a,b,c av alla i teamet, 35mmkameror, räls och dramatenskådisar… Jag tror att independentfilmen kommer fortsätta komma underifrån, men jag hoppas satsningen ger mig fel. hoppas dom orkar köra linan ut

-------------------------------

Det där var deppigt skrivet. sorry. men ja, ni fattar, fishy var ordet.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det där med Film I Skåne beror nog på VD:s oförmåga att vara social och lyfta fram den sydliga filmpoolen. Både i Malmö, Stockholm och världen. En ny bättre stategi från Film i Skåne skulle nog inte skada, trots att jag vet att ni fått pengar från dom. De satsar ju inte på skit i alla fall...

tisdag, 16 januari, 2007  
Blogger Dansk Skalle said...

jo, alltså jag backar ralf i vilken streetfight som helst, men det hela verkar lite märkligt. jag såg på film i skånes hemsida att han poängterade att det inte är så att han tackat nej till projektet, utan att han inte blivit tillfrågad.
men det tyder ju på att något är infekterat mellan FISK och dom andra.
ska gå till botten med det här.

tisdag, 16 januari, 2007  

Skicka en kommentar

<< Home